måndag 1 december 2008

Kolla in Vallhundsprovet

Min BC valp är en så kallad livmoderimport, vilket gör att han inte blir registrerad förrän modern avlagt godkänt vallhundprov. En prestation mamma Jeain nu klarat av under helgens tävlingar nere i Maglarp i Skåne.
För fyra månader sedan kom Jeain dräktig till Sverige från Skottland, och när man tänker på vad mycket denna tik gått igenom den senaste tiden (varit dräktig, tagit hand om valpar i 8 veckor, haft livmodersinflamation och tränat vallning), så blir man mycket imponerad över hennes fina insats och höga poäng. Här kommer bildbeviset av tävlingsinsaten:





Jeain blir Godkänd Vallhund from Kennel TheLook on Vimeo.


Och för er som inte vet hur ett vallhundsprov går till:
Föraren står vid startstolpen, och får inte lämna denna förrän hunden hämtat fåren och fört dem till föraren. På ett VP är hämtet 100 meter. Föraren skickar hunden, antingen höger eller vänster, och hunden ska då göra en fin båge runt fåren och lugnt driva dessa mot föraren och startstolpen, runda startstolpen för att sedan påbörja en fösning genom grindar. Hunden föser då fåren framför sig, medan föraren går bakom och styr hunden. När fåren passerat första grinden påbörjas drivningen. Föraren går då först med fåren efter sig och hunden längst bak, driver så genom nästa grindöppning, för att sedan fortsätta drivningen mot en fålla. Framme vid fållen skall föraren öppna grinden och låta hunden driva in fåren i fållan, stänga grinden för att sedan släppa in hunden, som lugnt och sansat ska ta kontroll över fåren inne i fållan och sedan lugnt driva ut dem ur fållan igen. Väl ute ska hunden ta kontroll över flocken igen. Provet är nu klart och hunden är förhoppningsvis godkänd.

Min treåriga tik har ännu inte klarat detta, något jag själv tror hon skulle ha gjort den här säsongen om hon inte brutit benet. Tidigt i höstas bröt min Kaylie benet under en skogspromenad, då hon halkade på en sten. Det blev operation och en natt på djursjukhus, för att sedan påbörja en lång rehabilitering, som pågår ännu. Hon får inte springa och absolut inte valla. Ibland har arbetet med djuren på gården krävt en hund, och då har jag använt henne försiktigt, genom att lägga henne och hålla fåren osv.
Denna olycka satte givetvis stopp för både Karin Söderberg-kurs och tävlingar som vi anmält oss till. Men vi får ta nya tag till våren, och nu har jag ju två hundar att träna med, så vi får väl se vem utav dem som blir godkänd först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar