måndag 15 december 2008

Ett annat liv


av Augustprisvinnaren Per Olov Enqust. Efter att ha sett PO Enquist berätta om sin bok i Babel tog jag mig an denna drygt 500 sidors roman, som handlar om författarens liv. Men trots att det är en självbiografi, som visserligen då och då griper tag om mig, så har jag ändå känslan boken igenom av att författaren undviker att skriva om sig själv. Detta är ju ändå huvudsyftet med hans bok. Han beskriver sig själv i tredje person varierande med, pojken, han själv, honom, Enqusiten osv.
Ett annat liv handlar om författarens våndor i sin barndoms by, Hjoggböle i Norrland, där han endast 6 månader gammal blir faderslös och växer upp med en ensamstående, djupt religiös mor. En tro som ofrivilligt förföljer honom hela livet.
Han börjar skriva, och frågar sig själv varför, vart kom det ifrån? Han söker svar på frågor som kanske är omöjliga att få svar på. En gammal släkting som blev tokig ock skrev på väggarna, kom det från henne?
Boken fortsätter genom att skildra hans framgångar i världen och människorna i hans närhet, på olika platser i världen, från pojken till idrottaren, dramatikern, missbrukaren och till slut åter författaren. Allt utspelar sig medan en smygande alkoholism tar sin början, men även här har jag känslan av att han vill dölja den delen av sitt liv (fast ändå inte) för sina läsare, trots att han skrivit en bok om det. Men istället förmedlar han våndorna om att vara en skrivande person, som inte kan skriva, på ett mycket gripande och förståligt sätt.
Det var en intressant bok, som dock inte uppfyllde mina förväntningar. Men den gör mig absolut sugen på att läsa Kapten Nemos bibliotek.

3 kommentarer:

 1. Trist om han inte delger det man förväntar sig av en självbiografi.

  Önskar dig en fin dag och jag sänder dig min Roman så fort jag orkar mig ut...(måste vila baken så mycket som möjligt)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är ju min tolkning, hur jag upplevde den. Det finns säkert många med andra åsikter.

  Jag önskar dig detsamma, och jag ser med spänning fram emot att få läsa din bok. Och du, ta hand om rumpan nu :-)

  /Victoria

  SvaraRadera
 3. Missade du tillbaka till Eden, nästan så du fåy hyra den om de nu finns eller kanske går att köpa...så spännande! Fast det var ju då, man kanske inte tycker att den skulle vara lika bra idag, fast jo! Den var bra :)

  Ha en go kväll!

  SvaraRadera