lördag 20 december 2008

Jämställdhet, jobb och julstämning


Medan jag suttit framför laptopen och knackat ner tangenter till mellandagarnas artiklar i lokaltidningen har mannen tagit hand om barnen, julstädat, strukit, bytt gardiner, tvättat, utfordrat djuren och bäddat rent i sängarna, samt bjudit mig på glögg och mandlar.
Så de feminister (bl a Hanne Kjöller) som hävdar att jämställdhet bara går ut på att dela föräldraförsäkringen lika, har enligt mig fel. Hur vuxna människor delar upp sina vardagssysslor är helt och hållet var och ens beslut, och inget som staten ska lägga sig i. En annan fråga som jag ställer mig är, varför feministerna kräver att männen ska vara delaktiga i så kallade ”kvinnosysslor”? Det är inte så ofta det vänds på. Det borde ju i så fall vara lika naturligt för kvinnorna att sätta på vinterdäcken, meka med bilen och renovera huset. Men om en kvinna gör något av ovan nämnda, så ses det ofta som en större prestation än om en man skulle ha gjort det. Varför?

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Har alltid resonerat så att det är bäst att göra det man är bra på. Min man har sämre fallenhet för att sortera tvätten rätt så han får väl byta vinterdäcken då. Däremot är han mer pysslig och älskar att göra myspys med god mat och levande ljus medans jag är mer teknisk och får dra kablar hit och dit. Krama på Boy från oss och ha det bra!
  /Helen och Eye m.fl.

  SvaraRadera
 2. Ja det kan ju ha med vår syn på kvinligt och manligt att göra! fast också på att vi är ju inte lika fysiska (iaf inte alla kvinnor)men jag vet då kvinnor som gör det mesta fast de hör inte till vanligheten. Lika ovanligt som att en man syr gardiner typ :)

  Jag har inget problem med att vi är olika, har olika intressen och kunskaper i vår familj...men bäst tycker jag det är när man gör saker tillsammans.

  Ha en skön 4:e advent. Hoppas du fått boken..annars lär den komma till veckan!

  Kramis

  SvaraRadera
 3. Naturligtvis ska man göra det man är bra på, huvudsaken är att man har rätten att välja hur man vill dela upp sysslorna, utan att vare sig staten eller omgivningen ska lägga sig i. Och självklart är det roligast att göra saker tillsammans :-)

  Helen: Boy kramar tillbaka och vi ger en bamsekram till Eye och övriga. God Jul!

  Lena: Boken kom i fredags, det tackar jag för, och jag kommer så snart julstöket lagt sig att sätta tänderna i den. Ha en skön advent och God Jul!

  /Victoria

  SvaraRadera
 4. Hoppar in och önskar dig en härlig dag...så här in på julen :)

  Har du mycket kvar att förbereda? Jag hoppas vi kan få undan det mesta idag så jag kan ha morgondagen för att samla Julkrafter...de lär behövas!

  Kram på dig...ps. kom boken idag!

  SvaraRadera
 5. hahaha....ser nu att du fått boken :D

  SvaraRadera