lördag 7 februari 2009

Stolt metallarbetare

Efter att ha läst en artikel om de så kallade arbetarförfattarna i Dagens Arbete, IF Metalls medlemsmagasin, kan jag nog känna mig stolt över att vara metallarbetare. Artikeln handlade om Aino Trosell, Åsa Linderborg och Maria Hamberg, som alla tre kommer ifrån arbetarklassen. Aino Trosell, som är deckarförfattare, har i tio år arbetat som svetsare. Jag log för mig själv när jag läste om hur hon fick en massa romanuppslag och idéer medan hon jobbade på fabriken, och hur hon var tvungen att ha ett block i fickan för att hastigt skriva ner sina idéer.
Ja, varför log jag åt det då?
Jo, för det är precis så jag håller på, medan jag bygger hjullastare på Volvo. Nu är jag visserligen föräldraledig, men när jag arbetar stannar jag ständigt upp, för att då och då skriva ner mina tankar. Och jag har alltid hävdat att ett praktiskt arbete, där man arbetar med kroppen och slipper tänka så mycket, är det mest kreativa arbete man kan ha. För det är då hjärnan kan arbeta fritt, medan man går där och skruvar ihop traktorer. Det är det som har gjort mig kreativ, och fått mig att börja skriva på allvar, ett sug som visserligen alltid funnits, men som blommade upp ordentligt efter en tids fabriksarbete. Jag jämför med när jag vikarierar eller frilansar för lokaltidningen, skulle jag jobba heltid som journalist så skulle jag aldrig klara av att skriva på min fritid. Så därför, så länge jag inte kan leva på mitt skrivande, så kommer jag fortsätta att vara en stolt arbetare.
.

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Nej kroppkakor innehåller hälften kokt potatis och hälften rå potatis. Palt är enbart rå potatis i.

  ~Livet i byn

  SvaraRadera
 2. Hejsan, det där med Aino och dig var ju lika kanske just för att ni har gener från samma släkt. Kram Syrran

  SvaraRadera
 3. Aino är kusin med Karl-Erik så det blir lite släkt med släkta om man säger så. Kram syrran

  SvaraRadera
 4. Jag har i unga år varit tryckförare på TVAB i Töcksfors i ´lite över ett år :D Annars har det varit andra jobb....fast egentligen är det ju lite knasigt att man kallar vissa som jobbar för arbetare och andra som arbetar för, ja något annat. Alla som jobbar oavsett med vad r ju arbetare på sitt sätt...hahaha

  Men jag förstår så klart vad du menar :D Smart där med blocket!

  Ha en fin kväll, kram

  SvaraRadera
 5. Lena:
  Ja, det var ju just metallarbetare som jag syftade på i det här specifika fallet. Men sälvfallet är alla jobb ett arbete, samtidigt som det är vissa yrken som anses tillhöra arbetarklassen, även om en "arbetare" kan ha bättre lön än en akademiker i dagens samhälle :)

  Livet i byn: Tack, då vet jag :-)

  Syrran: Där ser man :)

  Ha en trevlig kväll allihopa!

  /Victoria

  SvaraRadera
 6. Du har blivit utmanad! Läs mer i min blogg!

  SvaraRadera