onsdag 11 mars 2009

En deckare blir till

Under gårdagen läste jag klart mitt eget manus, en ganska rolig upplevelse efter att ha fått lite distans till det egna. Det är ju minst sagt svårt att vara objektiv till sin egen text, men jag måste erkänna att jag ändå rycktes med ibland, log för mig själv när jag konstaterade att mina ”red herrings”, som smugit sig in här och där, var riktigt finurliga. Jag tyckte faktiskt att min egen text var spännande, ganska märkligt egentligen, jag vet ju trots allt hur det slutar…

När jag började skriva på min deckare skrev jag en synopsis, som visserligen har ändrats en hel del på vägen, men har ändå funnits som ett stöd för mig under resans gång. Jag skrev också en karaktärsförteckning, som jag nu ska ge mig i kast att se över och ta reda på om mina romanfigurer blev som det var tänkt från början. Jag har också en mängd anteckningar, både i datorn och i olika anteckningsblock, samt på post it lappar. Mitt skrivande har varit väldigt ostrukturerat, vilket lett till en massa extraarbete då det gått för lång tid mellan skrivperioderna. Något jag tagit fasta på i mitt skrivande av uppföljaren, som jag påbörjade för en tid sedan, där alla anteckningar sker i ett worddokument, samt att jag för en noggrann kapitelförteckning. Ingen tråd får ju ligga onystad så att säga, vem vill läsa en deckare som inte ger alla svar? Själva deckarskrivandet går ju ut på att tvista till historien, komplicera den och sätta griller i huvudet på läsaren så till den grad, att alla kan vara potentiella gärningsmän och att pusselbitarna först faller på plats på de allra sista sidorna. Jag kan försäkra att detta kräver en hel del eftertanke och klurande hos mig som skribent.
.

5 kommentarer:

 1. Shit vad spännande! Och på riktigt.
  Stephen King menar att man ska göra precis som du, läsa sitt manus efter en tid. Då ser man det ju också på ett annat sätt.
  Oj oj oj, vad jag vill läsa din deckare nu! Signerat ex?

  SvaraRadera
 2. Visst är det kul att lägga ut ledtrådar och villospår! Jag gillar verkligen den biten att få allt att hänga ihop och se till att nästan alla har motiv till att bli mördare.

  Jag hoppas så att vi båda kommer att ro iland våra bokprojekt. Då kanske vi kan hjälpas åt med marknadsföringen, och berätta om hur värdefullt bloggandet är, vilket stöd man får från andra med samma drömmar! :)

  kram
  Karina

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Ja, det var verkligen härligt att åka skidor igen!
  Och jo, det är en hel del som måste fixas i manuset. Eller rättare sagt, jag ska inte göra om historien utan utveckla karaktärerna och konflikterna.
  När ska du träffa förlaget?

  /Karina

  SvaraRadera
 4. Låter spännande och kul att skriva deckare :) Jag måste få "ändan ur" eller vad man säger och skriva klart mitt manus som är en påhittad berättelse men utspelar sig på min lilla ort Kil...sedan spörs det om jag har samma tur som sist det begav sig då jag gav ut min debutroman. Hoppas kan man ju iaf :D

  Lycka till med din nu. Jag är verkligen sugen på att läsa din storry! Det ser jag fram emot.

  Härligt att åka skidor och vad skoj med Trysil. Gubben ska dit nästa helg (om jag minns rätt) med jobbet. Vi har en sälen resa kvar också så man hoppas att det är snö där v16 :D

  Kram

  SvaraRadera